Tvibekkstemmen og fløting fra Ogge til Otra

Typisk tømmerføøting i bekk

"Ein viktig veg for trelastdrifta gjekk framom Honnemyr, køyring og flating frå det store vand Ogge og til Rug-åna" står det skrevet i boka Vennesla gard og ætt. Alt før 1700 hadde Gunstein Honnemyr på Vennesla sida og Telleiv Vatnestrøm fra Ogge sida plikt til å holde veiene, bruene og stemmene i orden. Det ble også inngått en avtale om betaling for lasta som gikk gjennom Honnemyr, og om tidspunkt for fløting. Det skulle ikke stemmes fra 8 dager før St. Hans og til 8 dager etter Olsok uten godkjenning av Honnemyr bøndene.

Lasta ble rodd inn Sirekilen, eller kjørt inn på isen med hest. Videre ble lasta fraktet opp til Kleppevannet ved hjelp av hesten. Herfra ble lastestokkene fløtet videre til Kvaretjønna, Honnemyr, Ruenes og ned til Ekornfossen ved Grovane stasjon. Da var lasta i Otra. Det må ha vært stem i utløpet av Kleppevannet, for det står skrevet at "når de slipper og slår opp Kleppevannet". Det var videre stem i enden av Kvaretjønna, denne stemmen her og den like i nærheten. Videre var det stem ved Lonefossen.

Det ble også fløtet tømmer fra Steinsland. Her er det fortsatt flere stemmer, blant annet Veråsstemmen og Revestemmen. Det kan nok hende at hesten måtte hjelpe til på plasser der det var lite vannføring. Knut Steinsland fortalt om ei drift han var med på å fløte ned fra Steinsland. Alt gikk greit til de kom ned til Slottshølen mellom Samkom og Grovane. Der ble det ei skikkelig stor vase og bråstopp.

Tømmerstokker på 8- 9 meter stod i alle retninger, og det var ingen bevegelse i drifta. Da ble dynamitten redningen. Ei god ladning fikk igjen fart på lasta og alt kom seg greit ut i Otra. I forbindelse med bygging av kvern og sag på Ruenes ble det i 1836 enighet med gårdene på Honnemyr, Steinsland, Smørhol (Dale) og Sirekilen om fløting forbi en stem her. Det gjaldt både vedlikehold og betaling.

Fløting seint på våren kunne være vanskelig. Slapp de vannet på denne tida, ble det bløtt og vanskelig på Honnemyr jordene. En gang var det helt på hekta at de fikk ut lasta fra Steinsland. Etter lange diskusjoner med bøndene på Honnemyr, fikk de lasta ned til Otra. Det var bøndenes ansvar å få lasta ned forbi Ekornfossen. Der overtok elvefløterne. De sorterte lasta og fikk den vider til riktig adresse. I dag er det lite igjen av Tvibekkstemmen. Den ble sprengt i stykker da myra innenfor skulle plantes.



Hytte bygd av barn

Dette er rester etter ei hytte noen gutter bygde omkring 1960. Byggherrene var Øyvind Verås fra Grovane, John Jeppestøl fra Jeppestøl, Oddmund Ruenes fra Ruenes og Finn Ole Honnemyr fra Samkom. Alt av materialer ble båren inn. Det var treverk fra Omdal sag og Huntonittplater fra Wallboarden. Far til Øyvind var formann på tømmertomta på Wallboarden. Der fikk han tak i noen aluminiumsplater som guttene brukte til taktekking. Denne guttegjengen hadde nok store planer for hytta si i Honnemyrskogen. Mange overnattinger skulle de ha, men det ble med en gang. Etter hvert overtok Torjus på Stavenesgården hytta.

Vennesla bom, «Breibommen», var fra gammelt av festet i land. Seinere ble det støpt et kar utenfor det stedet hvor «Lineskjulet» lå. Her ser vi at dette karet, «Støakaret», blir støpt ca. 1928-29. De fire karene i arbeidstøy er Jens Holberg, Knut Lundevold, Salve Grosås og Harald Grosås. 


Dalane og dikteren Jørgen Hagen

Dikteren Jørgen i Hagen var mye i Dalane og lekte med Ole. De var gode kamerater som trivdes godt sammen. De var søskenbarn. Jørgen skrev i ettertid dette diktet om denne plassen