Fisketjønnsløa, Mellemløa og Eldhusløa på Rønninga


Fisketjønnsløa ved Rønninga

Denne løa som ligger idyllisk til ved Fisketjønn, har også mange innskrifter, noen svært gamle. Ta med lommelykt og finn noen innskrifter selv. Alle tre løene her i Ruenes skogen er tradisjonelle heiløer. Høyet ble kastet inn i mønet bak og tatt ut gjennom døra.

Myrene ble slått, høyet tørket og lagt i løa. Ut på vinteren eller vå­ ren når det minket på høyet i løa på gården, ble høyet i løene hentet med hest og slede. Denne hei­ eslåtten var viktig for bøndene. Den var tidkrevende. Det kunne gjerne gå med 5 uker til denne slåtten på heia.

Mellanløa eller Rønningsløa

En av tre løer (utløer) i Ruenes skog er Rønningsløa. Før var det hele sju løer i dette området. De stod innover myrene. Det at disse står den dag i dag er på grunn av taket som er lagt på. Denne løa heter Mellan-løa eller Rønningsløa. Det ble lagt tak på denne løa rett etter krigen. Det sies at denne er den eldste løa. Inni løa finner vi mange innskifter, risset med kniv eller skrevet med blyant eller noe annet. Den eldste innskriften som er funnet er fra 1838. Marit Rønning har søumfart veggene med lommelykt og skrevet ned noen innskrifter. De fleste er initialer med årstall fra 1850-årene og oppover.

0. H. S. S. 1890. Olaus Hansen Stølen 1890.

0. M. 0. S. V. 1885

K. A. K. S. V. 1858

G. G. S. R. 1855

H. A. R. Hans Andreas Rønning (kjøpmannen i Ludefiaten)

I gaarvar jeg 18 aar. 23. juli 1898. Gunhilde Marie Andreasdatter Hammen. Gunhilde var mor til Erling Eliassen (som var født 1905) og eldst av Gunhildes tre barn Anne, Anna og Erling. Gunhilde var gift med Ole Eliassen. Men siden Gunhilde døde tidlig, giftet Ole seg på ny med Johanne Vennesland som eide gården rett på andre siden av Vennesla kirke. Gunhilde er derfor bestemor til Astrid (Hodnemyr), Finn Ole og Øystein Eliassen og oldemor til turstigruppas Helga Hodnemyr.

Bestefar til Trygve Rønning, Martin slo høy her i 1920-årene. Myrene ble grøftet og plantet til rundt 1960. Finn Ole Honnemyr har fortalt at han var med onkelen sin Martinius Ruenes og grøftet her med grøftedynamitt. Like sør for denne løa lå underrennet til Rønningbakken.

Mellanløa - foto Marit Wiik Rønning

Mellanløa - foto Marit Wiik Rønning

Mellanløa - foto Marit Wiik Rønning

Mellanløa - foto Marit Wiik Rønning



Eldhusløa

Denne løa fikk nytt tak rundt 1980. Siden denne løa kalles Eldhusløa, kan det muligens ha ligget et eldhus i nærheten. Ruenesbøndene sluttet med heieslåtten rundt 1953. Den siste som slo rundt denne løa, var Ivar i Rønninga. Myra her ved løa ble grøftet og plantet ca. 1964.

Denne løa har også mange gamle innskrifter.

  • S. T. A S. H. Søren Tobias Andreassen Hammen.

  • Følgende slaattefo!k er forsamlede i Badhusløa den 20. juli 1905.

  • G. Ruenes, Tobias Kittelsen og Anna Ruenes.

  • Karen Ruenes: Nu har vi just spist frokost. Fredag den 20. juli 1906. Regner svert. Begyndte slaatten den 4. august 1907. Tobias Skjervedal, G. Ruenes, Marie Hammen.

  • Den 25/7 - 1912 er følgende slaattefolk i Eldhusløa. Meg, Gustav Bakken og Amalie Hansen.

  • Tobias Skjervedal og Olav Hammen er sjuge, og Gunvald er til byen med studen. Gunhilde Hammnen 1899 den 25. juli.

  • 27/7 - 99 G.K. Hagen

  • Torvald Olsen Vennesla den 1. juni 1892.

 

Kilde: Marit Rønning.

Eldhusløa - foto Marit Wiik Rønning

Eldhusløa - foto Marit Wiik Rønning

Eldhusløa - foto Marit Wiik Rønning







For øvrig er kilde: Roald Omdal