Tre tjenestejenter som druknet i Saurtjønn i 1905
Da har vi gått inn i Nasjonalbiblioteket og Fædrelandsvennens utgave 1. august 1932. Der står den triste historien om de tre tjenestejentene som druknet i Saurtjønn like ved Jordvannet. Turen du kan gå til Saurtjønn
Den 80 år gamle Anne Kleivene i Tveit forteller
En av de mange vestlendinger som har bosatt seg i Tveit er Anne Kleivene. Anne går i sitt 80. år. Hun er født på Øidna i Grindheim i 1852. Etter konfirmasjonen kom hun til Grøsle i Landvik for å tjene. Deretter reiste hun til Dønnestad i Tveit. Deretter til Skjerpe der hun ble gift med Abraham Sørensen fra Vigmostad. Den første tida etter giftermålet leide de et småbruk samtidig som Abraham tok småjobber i bygda. Etter noen år kjøpte de Kleivane i Tveit som Anne og Abraham dyrket opp fra to kyrs bruk til fire kyrs bruk og en hest. Men det var Anne som måtte ta de største takene på gården siden Abraham jobbet med skogsdrift og annet arbeid i bygda. Men Anne var et "trenet jern" til å arbeide. Allerede i sju års alderen måtte hun ut av sitt hjem og gjete.
Nå har Anne vært enke i 16 år og av de 11 barna de fikk lever bare 4. Den eldste sønnen har overtatt gården. Selv bor Anne aleine i eget hus tett ved sønnens gård. Hun vil helst bo alene, for som hun selv sier: "Så kan mine tanker lettere samles om min Gud". Anne er sterkt relgiøs og da jeg kom til gårds satt hun alene i stille bønn. Bibelen lå oppslått og hun sa at i den fant hun all glede, trøst og forhåpning.
Anne har selv gjennomgått mye og i alt 7 av hennes barn døde. Men det verste var for henne da den voksne dattera Alvine druknet sammen med to andre jenter. "Hvordan gikk det til?", spør jeg Anne. - Ja, alene Gud vet hvordan det gikk til. Alle tre gikk så glade og fornøyde til Saurtjønn i Lømsland skog en søndag ettermiddag for vel 30 år siden, for aldri mer å komme igjen. Det var min datter og en pike fra Eikebygd samt datter av lensmann Lie i Øvrebø. De tjente alle tre på gårdene på Lømsland. Inne ved Saurtjønn hadde de tatt en pram for å ro og så er ulykka skjedd på en eller annen måte. Det var en stor, sort hund med dem på turen og den kom tilbake og gjødde og bar seg som om den ville gi beskjed om ulykka. Det ble soknet i vannet og utpå natta fant man dem alle tre. De to som tjente sammen på en gård lå sammenklynget til hverandre da man fant dem. Å ja du, det var tungt for meg, sier gamle Anne.
Ja, jeg har hatt mye å gå gjennom. Min far og bestefar ble begravet på en dag. Bestefar var død og så skulle far til Mandal for å hente likferdsvarer. På heimveien pådro han seg lungebetennelse og levde kun fire dager. På det viset ble bestefar og far begravet i felles grav.
Har du såpass tilbeste at du kan leve godt på dine gamle dager? Å ja, Gud sørger for meg også på mine gamle dager slik som han alltid har gjort. Det kom så forlatelig og bestemt og på samme vis så barnslig at det måtte røre den hardeste stein. Vi ønsker den gamle alt godt og så til slutt en god og blid livskveld. Fædrelandsvennen 1. august 1932.
Kilde: https://www.nb.no/search?q=Saurtj%C3%B8nn&mediatype=aviser
Østre Erkleivvei
Det var en husmannsplass «Dalen» i vestenden av Jordvann der hytta nå står. Her var det husmannsseddel med Lømsland og de hadde pliktarbeid. Hytta ble oppført av tyskerne og benyttes nå typisk under elgjakt. Det er funnet endel jernmalm i området og det gjorde at det var mye trafikk på denne veien mot Ålefjær og Vikeland. Det ble funnet jernmalm bl.a. på Rosseland og adskillige mengder malm ble tatt ut og fraktet med hest og slede vinterstid til Vigeland jernverk i Vennesla. Jernverket ble anlagt i 1791 og masovner med fyring av kull ble jernmalm smeltet og raffinert og en fikk rent jern som produkt. Denne virksomenten med å framstille jern fikk kort varighet, kun 10-15 år. Masovnene ble slukket på grunn av kullmangel. Det ble vansklig å få bønder med kullmiler på gårdene til å levere nok brensel.
Det er også tatt ut kalk ved jordvannet, et viktig mineral i landbruket for å forberede jordkvaliteen. I kalkrikt skogsterreng trives blåveisen godt. Se mer i lenken
Mulig var denne veien en gammel kirkevei. Så det er nok her de har gått nedover. Det er nok også her de har gått fra husmannsplassen på Erkleivheiane til Ålefjær. Anders Andersen Bommen bodde på plassen Jerusalem i 1860-80 årene og var blant annet barkefletter på Lømsland. Det var nok er han gikk om Ravnevann. Det blir sagt at det på 50-tallet var et racerbilløp som gikk opp skauveien øst for Saurtjønn. Palmerittet har også gått inn ved Jordvannet fra Erkleivveien og kommet ned nordøst for Jordvannet og videre til Lømsland.
Kilde: Knut Geir Aas på tur i 2018 guidet av Ole Werner Wennerberg
Video over Lømsland utsikt - om du følger anbefalt tur
Lømsland gård