Tømmeråsen skibakke og Igletjønn

Se denne turen. Kart over de 43 hoppbakkene registrert i Vennesla inkludert bakkerekordene Kilde: Vennesla historielag

Tømmeråsenblestor­ bakken til Vennesla arbeideridrettslag. De  hadde  fra før Bjorlibakken oppe på Honnemyr, men den kunne ikke brukes hvis ikke isen lå på Bjortjønn. Det var nemlig sletta til hoppbakken. Vennesla Arbeideridrettslag bygget skibakken i Tømmeråsen. Arbeidet startet sommeren 1935 og i 1937 var bakkerekorden på hele 47 meter. Det fortelles at det kunne være 40-50 ungdommer på trening i Tømmeråsen. Vindbjart har arrangert mange hopprenn der. Hopprenn i Tømmeråsen samlet mange tilskuere, ofte var det tettpakket.

Hoppbakken ser du ikke så lett fra stien. Når du kommer til Igletjønn fra FV 405, så går det en gjengrodd sti opp på andre siden av tjønna. Det er veldig bratt opp. Hoppbakken er dessverre helt gjengrodd nå.

Martin   Tønnesen fortalte at det kunne være opp til 50 ungdommer på hopptrening i denne bakken. Martin hadde mange hopp i Tømmeråsen. Han likte ikke bakken, for en gikk så lavt over kulen og veldig høyt på slutten av svevet "Persen" hans i denne bakken var 47 meter. l 1951 var Martin med på et skirenn her. Han fikk til et godt hopp, men dessverre så gikk det på trynet. Han fikk revet av noen sener i kneet, ble fraktet ned til bygda og videre til sykehuset Her ble han operert. Mens han på på båre, ble han fotografert og avbildet på første side i Venneslaposten. Etter dette reiste Martin til sjøs i utenriksfart. De var innom New York, der han tok seg en tur i sjømannskirka. Her fant han ei bunke med Venneslaposten, som han bladde igjennom. Og der dukket avisen hvor han selv var avbildet opp. Akkurat da kom sjømannspresten bort til han. Han skjønte at Martin var fra Vennesla og spurte om han kjente denne venndølen som lå på båre. Han fikk en god latter da han skjønte hvem det var.

Etter krigen ble bakken mye brukt, og mange gutter hoppet over 50 meter. Bakkerekorden var lenge 52,5 meter. Det fortelles at Finn Fredriksen hoppet så langt rekorden stod helt til ca. 1960. Da hoppet norgesmesteren fra Øyslebø, Ole Thom Nord, hele 55.5 meter. Denne rekorden ble tangert av Erik Johansen fra Røa. Han falt i første hoppet og brakk skien. Det ble satt i gang ei innsamling blant tilskuerne, så når han reiste til Østlandet igjen hadde han med seg penger til nye ski. I et senere renn i Tømmeråsen falt en hopper og rant rett på en annen hopper, som het Oddmund Øygarden fra Gjerstad. Sammenstøtet var så kraftig at Gjerstadhopperen brakk beinet og måtte fraktes ned til bygda på kjelke, og videre til sykehuset.

Flere av de store navnene innen skihopping på Sørlandet har hoppet der, blant annet Ole Tom Nord. Han ble i 1960 Norgesmester i hopp, og deltok også i OL i Squaw Valley samme året. Vennesla hadde også mange gode hoppere som satte sitt preg på bakken. Bakkerekorden er på 61 meter og ble satt av Torfinn Iveland (f. 1959) den 26. februar 1984.

Bakken var gammeldags. Derfor gikk Terje Robstad i gang med konstruksjon av ny bakke. Arbeidet med bakken ble utført i 1973. Kulen ble senket, hoppet trekt tilbake og det ble bygd et fartstillas på toppen. Den gamle bakken hadde ikke stillas. Dommertårnet ble flyttet over på den andre siden av bakken. Etter ombyggingen økte hopplengdene. Bakkerekorden er nå 61,5 meter, og det er Torfinn Iveland fra Øvrebø som har den. Bakken ligger avsides, og ofte måtte det stolpes vei inn fra Liane. Mange dårlige vintrer og liten interesse for hoppsporten har ført ti! at bakken ikke er tatt vare på og grodd helt igjen. Nå er det bare minnene igjen etter mange fine opplevelser i Tømmeråsen.

På midten av 1970 tallet ble altså Tømmeråsen bygd om. Terje Robstad hadde prosjektet som oppgave på idrettshøyskolen. På bildet ser vi fra dugnaden i forbindelse med ombyggingen. Etter arbeidet var ferdig kunne du hoppe over 60 meter i bakken. Ikke lenge etter ble det slutt på hoppingen i bakken, og i våre dager skal du være kjent for å ane at det bare for noen 10-år siden var hoppbakke her.

Igletjønn ligger i bunnen av bakken. Se Åsille som omkom på heia

Kilde: Yngvar Hannevik


Ombyggingen av bakken på 1970-tallet. Foto: Svenn Olav Stiansen

Bilder er tatt av Sven Olav Stiansen som ved flere anledninger hoppet i bakken.

1978/1979 Sven Olav Stiansen i svevet

Jorun Bakken i dommertårnet i Tømmeråsen en gang på 1980 tallet.

Jorun Bakken på hoppkanten i Tømmeråsen en gang på 1980 tallet.