Plakat for Dallen husmannsplass, Dalletjønna og mangangruvene der

Dalletjønn
Dalletjønna er stemt opp for å sikre vannforsyninga til Vigeland Brug og tilhørende boliger. Lenke. Du kan også gå denne 2 km turen ved Dalletjønn.

Dallen
Dallen ved Dalletjønn er gammel husmannsplass under Vigeland Brug. Mangangruver i området. Denne plassen fins enda og er godt ivaretatt.


Mer historie

Tjønna ble i tidligere tider kalt Vigelandsdalens tjønn. I ei utskiftingsforretning fra 1639 nevnes det at det allerede da var en stem ved denne tjønna. Nederste del av bekken som renner ut fra tjønna ble tidligere kalt Kvernhusbekken i området der den møter Otra. (Nå kalles den Lundebekken). Navnet Kvernhusbekken viser at stemmen ved tjønna ble laget for at man skulle bruke vannkraften til å male korn på kverna ved bekkens utløp. I 1908 solgte Gunder Berntsen Moseidjord Vigelandstjønna til Vigelands Brug. Bedriften ville da oppdemme tjønna ytterligere for å kunne anlegge vannledning og vannforsyning til husbehov for arbeiderne som bodde i Vigelands Brugs boliger. I nyere tid begynte noen med å legge til en ekstra l i navnet, slik at det ble Dalletjønna. Indre Vigelandsdalen er dalen fra området ved tjønna og ned mot Vikeland. Der Den gamle Lundekleiva er, het det Vigelandsdalen fra gammelt av.

Kilde: Emilie M Andresen (som har skrevet boka Vigelands Brug 1620-2020. Se bind 2 side 482 til 491 om manangruvene.



Mangangruvene ved Daletjønna

Mangangruvene ved Daletjønna (Kilde: Vennesla Historielag sitt årsskrift 1993) Gruvedriften etter mangan mellom Ålefjærfjorden og Vennesla startet opp 1896. Vi vet ikke helt sikkert hvem som stod bak virksomheten de første årene, men i 1907 var det et tysk/norsk konsortium som drev gruvene. Det ble trolig stans i gruvene noen år før 1. verdenskrig. Men under krigen ble det stor mangel på mangan og prisene steg. Gruvedriften ble satt i gang igjen både på Ålefjærsida og i Dalen. Fra 6. april til 12. oktober arbeidet det 14-15 mann i forbindelse med «Dalen mangangrube». Det ble i denne perioden tatt ut 40,4 tonn manganmalm a` 30-58 % Mn. I dag kan en fortsatt se forsenkninger/huller etter virksomheten i nærheten av Daletjønna. Det er deler av tunellen som er rast sammen.