Kringsjå skole ved Kringsjå kraftstasjon

 

Kringsjås venner har denne fine nettsiden

Etter hvert ble det mange barn på Kringsjå og i 1912 ble det bestemt at her måtte bygges skole der også barna fra Paulen og Kuarstøl kunne gå. Kraftverket måtte stå for skolehus og utstyr. Skolestua stod ferdig i 1917 og lå på en haug like øst for Kringsjådammen. Iveland kommune lønnet læreren.  De første årene uten skolebygg måtte barna til Åmdal og etter 1908 ble det skolebygg på Samkom. Her var en tungvint vei, nedom Grovane men for å spare tid gikk veien fra «Snøplogane» over Dybletjønn og om plassen Godli og videre ned Bjelkedalen. Det sparte de nok en kilometer på, men det var ikke slettes ikke greit å ferdes over den blaute Dyblemyra for en liten unge. I det nye skolebygget var det rom til at både lærer som bodde i første etasje og montørerer som bodde i andre.

 

Skolebilde fra ca 1936 

Bakerst fra venstre: Astrid Lillestø – Bjørn Grønn – Ove Lillestø – Arne Jensehaugen – Emma Risdal – Alfred Risdal – Torbjørn Røinås  Foran fra venstre  : Helge Krogstad – lærer Erling Frøysaa – Rolf Krogstad

Det var et godt miljø der alle kjente alle og satt i samme klasserom. Når de hadde juletrefest åpnet læreren inn til sin leilighet så de fikk mer plass.

Erling Frøysaa fra Iveland var en høyt aktet lærer i mange år her. Han hadde «nulltoleranse» for mobbing og var snill og omsorgsfull. En av elevene hadde ikke ski en vinter, det var snaut med økonomien for mange og Erling lagde et par til ham.  En dag varte friminuttet ekstra lenge så Oddvar og Sverre gikk bort til vinduet for å se hva som skjedde. Og der satt læreren og sov på kateteret.  De andre elevene fikk beskjed om å gå ned på lekeplassen så de ikke læreren våknet. 

Lærer Frøysaa hadde godt sovehjerte. En gang under et diktat leste han : « Per hadde en hund som het Jeppe». Og mens elevene skreiv ned sovnet læreren. Han bråvåknet og leste da videre som ingen ting hadde hendt :    « som fløy fra blomst til blomst og sugde honning» . Elevene lo godt! Håkon Honnemyrs mor Berit f. Krogstad forteller at det hendte lærer Frøysaa forsov seg. Elevene benyttet sjansen til å leke ute i skolegården med klar beskjed fra de større ungene om å være helt stille så ikke læreren våknet.

For undervisning i håndarbeid og sløyd måtte jentene og guttene ta toget opp til Iveland stasjon 14 dager i året for undervisning på Skaiå skole.

Bak skolen, ned mot dammen ligger en svær stein. Den gang da vannstanden kunne være et par meter høyere enn i dag, lå steinen like i vannkanten der vanninntaket til stasjonen var. Ungene klatret og hoppet rundt på denne steinen, det kunne fort gått galt hvis en hadde falt i vannet. Men på Kringsjå var alle som bodde her veldig klar over de mange farlige stedene. Det var helst besøkende det var skummelt med.

Skolen var for det meste udelt med 10-12 elever. Et par år var elevtallet økt til 15 elever og da ble den todelt. Elevene gikk annenhver uke på skolen. Den uka elevene hadde fri, underviste læreren ved andre skoler i Iveland. Følgende lærere med lengre opphold var tilknyttet Kringsjå skole:

  • Maria Vaadne (1918-1935)

  • Erling Frøyså (1933-1947)

Beboere i leilighetene i bygget:

  • Konrad Røinås

  • Albert Nielsen og familien

  • Ingvard Aune og familien

  • Carl Hammarlund og familien

  • Kåre Skjervedal og familien

  • Trygve Dalane og familien

Les mer her

Kilde: Håkon Honnemyr og Kringsjås venner

Klassebildet over er tatt i 1955.
Klassen står på fremsiden av skolen på Kringsjå, mot øst.
Foran fra venstre: Steinar Jensehaugen, Randi Bentsen, Torfinn Jensehaugen, Reidun Krogstad
Bak fra venstre: Inger Berit Bentsen, Hans Eide, Bjørn Krogstad, Sigmund Dalane.

Kringsjå skole

Kringsjå skole er det hvite bygget i bakgrunnen øst for Kringsjådammen