Klingenberg/ Klinkenberg husmannsplass, Skulebergvannet

Denne husmannsplassen i sørenden av Skudebergvannet var antakelig bebodd på samme tid som Skudebergåsen. Det var en liten plass. Dette navnet er litt spesielt på en fatteslig plass på denne heia. Likedan er det med navnet Slottet på heia vest for Paulen. Begge disse plassene er jo oppkalt etter to kjente plasser i Oslo. Klingenberg var et populært fornøyelsesanlegg i Kristiania på 17-1800 tallet, se bilder under. Her er det nok mye ironi i dette navnet. Bak navnets glitrende fasade skjuler det seg nok trange kår med armod og fattigdom. Hustuftene er borte, men dørsteinen er mulig å finne under en einerbusk. Kilde: Roald Omdal

Om det er Klingenberg eller Klinkenberg som er rett navn, vites ikke. En lokalhistoriker mener at Klinkenberg (å klinke) har sitt opphav fra smeden som bodde der og at relasjonen til fornøyelsesparken Klingenberg i Oslo derfor ikke er like reell. Se denne fine turen for å passere i området ved Klinkenberg.

Skomakeren bodde ikke i Skulebergåsen, men ca. 200 m lenger sørøst, muren etter huset hans står ennå tydelig, og jeg har ryddet litt rundt der så den blir mer synlig.

Skomakeren har ikke uttalt at Skulebergåsen er det nærmeste du kommer himmelen mens du er på jorda, dette er direkte tatt ut av mitt manus da jeg var naturlos for historielaget for mange år siden, og er mitt utsagn. Hytta mi er bygd i 1944 av min onkel. Nikolai Moseid, på den samme muren hvor huset som ble flyttet til Ludeflaten sto. Alle mine opplysninger om de tre husmannsplassene i området, Skulebergåsen. Skomakeren og smeden ved Klinkenberg, har jeg fra min mor, som var født i 1903, og oppvokst på Moseid. Selv ble jeg båret i ryggsekk dit opp som liten og har vært der hvert år siden. Fra 1975 har jeg vært eier av Skulebergåsen, og bodd der i lange perioder hvert år.

Kilde: Lene Bjørnestad, februar 2024



Restauranten på Klingenberg, brant i 1888 / Foto: Ole Tobias Olsen/Oslo Museum (1868/1869).

Stortingsgata 18 og den gamle porten til servingsstedene på Klingenberg fornøyelsespark, senere Christiania Tivoli på hjørnet til Filosofgangen, revet i 1877.