Jordvannet, hytta og veiene
Det var en husmannsplass «Dalen» i vestenden av Jordvann der hytta nå står og har adresse Østre Erkleivvei. Her var det husmannsseddel med Lømsland og de hadde pliktarbeid. Hytta ble oppført av tyskerne og benyttes nå typisk under elgjakt. Det er funnet endel jernmalm i området og det gjorde at det var mye trafikk på denne veien mot Ålefjær og Vikeland.
Det ble funnet jernmalm bl.a. på Rosseland og adskillige mengder malm ble tatt ut og fraktet med hest og slede vinterstid til Vigeland jernverk i Vennesla. Jernverket ble anlagt i 1791 og masovner med fyring av kull ble jernmalm smeltet og raffinert og en fikk rent jern som produkt. Denne virksomenten med å framstille jern fikk kort varighet, kun 10-15 år. Masovnene ble slukket på grunn av kullmangel. Det ble vansklig å få bønder med kullmiler på gårdene til å levere nok brensel.
Mulig Østre Erkleivvei ved Jordvannet var en gammel kirkevei. Det er nok også her de har gått fra husmannsplassen på Erkleivheiane til Ålefjær. Anders Andersen Bommen bodde på plassen Jerusalem i 1860-80 årene og var blant annet barkefletter på Lømsland. Det var nok er han gikk om Ravnevann. Det blir sagt at det på 50-tallet var et racerbilløp som gikk opp skauveien øst for Saurtjønn til Erkleivveien. Palmerittet har også gått inn ved Jordvannet fra Erkleivveien og kommet ned nordøst for Jordvannet og videre til Lømsland.
Kilde: Knut Geir Aas på tur i 2018 guidet av Ole Werner W
Det er også tatt ut kalk ved jordvannet, et viktig mineral i landbruket for å forberede jordkvaliteen. I kalkrikt skogsterreng trives blåveisen godt. Se mer i lenken
Mulig var denne veien en gammel kirkevei. Så det er nok her de har gått nedover. Det er nok også her de har gått fra husmannsplassen på Erkleivheiane til Ålefjær. Anders Andersen Bommen bodde på plassen Jerusalem i 1860-80 årene og var blant annet barkefletter på Lømsland. Det var nok er han gikk om Ravnevann. Det blir sagt at det på 50-tallet var et racerbilløp som gikk opp skauveien øst for Saurtjønn. Palmerittet har også gått inn ved Jordvannet fra Erkleivveien og kommet ned nordøst for Jordvannet og videre til Lømsland.
Når det gjelder veier så ble jo veien mellom Vennesla og Erkleiv bygget i 1920 årene. Før det var der ikke noen vei der den går i dag. Når folk på Erkleiv skulle til Vennesla gikk de på en sti oppe på heia på nordsiden av Ravnevannet ut til Røssebrekka, det er mulig at den gikk videre ned om Skorane men her er jeg nok på gyngende grunn. Om vinteren når vanner og myrer var tilfrosne kunne de jo bruke Ravnevannet og myrene å til og med kjøre med hest og slede. Det var jo denne veien malmtransporten fra jerngruvene på Ravnevann og Erkleiv/Rosseland også gikk. Den veien gikk inn med husene på Breimyr via Trolldalen og kom ned den bratte kleiva til Graslijordet.
Rally Sørland hadde fartsetappe fra Lømsland et sted, via Sørtjønn og over heia til Erkleivvegen. Tror til og med det var en nattetappe. Var der og så på, kjørte motorsykkel, så det må ha vært i 1971 eller 1972. Kilde: John T Ruenes
Kan også nevne en ting som mange ikke vet om i dag, ved Stutjønn der som de fleste Venneslafolk parkerer når de skal rundt Jordvannet sto der fram til begynnelsen av 1950 årene en bygning som besto av en løe sammenbygd med en stall til to hester og et lite oppholdsrom. I 1947 kjøpte min far denne eiendommen og solgte i 1955 til Per Andersen, senere overtok jo sønnen hans, Roald. Sommeren 1946 bodde vi faktisk der en stund, der var jo stor mangel på boliger rett etter krigen. En gang rett i begynnelsen av 1950 årene var det noen såkalte reisende eller fanter som de også ble kalt som tok seg til rettes og bare flyttet inn, dette var et par litt opp i årene, de hadde hest så der var jo veldig greit for dem. Mine foreldre lot de bare bo der, men så ble det vinter og de måtte jo ha for til hesten. Jeg kan ikke huske om det var i Røssebrekka eller på Ravnevann de så i snøen at noen hadde vært i løa og hentet høy, men iallfall ville ikke min far finne seg i dette så da var han henne og sa de måtte flytte. Kort tid etter begynte han å rive bygningen, det var jo bare noe gammelt skrot. Hele myra foran der det ble hogd stor granskog for få år siden var i den tiden et fint oppdyrket jorde.
Kilde: Ole Werner Wennerberg