Husmannsplasser og heiegårder

Husmannsplasser i Vennesla

Områdene nedenfor viser større sammenhengende kulturmiljøer med lang tidsdybde som er tatt inn i kommuneplankartet. Det er områder med høy andel av fornminner (automatisk fredede kulturminner) og såkalt nyere kulturminner av varierende verneverdi. Se her for x referanse til kart: Temaplan for kulturminner og kulturmiljøer, Vennesla kommune

 

Vestheia av Vennesla (Kilde: Turkart utgitt av Vindbjart og Vennesla Historielag)

1.       Dugan. Liten plass under Føreland. Plassen var bebodd fram til 1930, og det er tydelige spor etter gamle hustufter.

2.       Engelsåsen. En gammel plass under Stølen, og var eget bruk fra 1876. Stedet ligger sørvest for Engelsvannet. Det lille setehuset er holdt i god stand. Hus av denne typen er det svært få igjen av i kommunen og distriktet.

3.       Fjellet. Dette er et eget bruk som ligger på toppen av et fjell nord for Skarpengland. Plassen var bebodd fram til 1960. Husene er nå falt sammen og jordene plantet til med gran.

4.       Fosseslåtta. Plassen ble fraflyttet rundt 1890. Restene etter hustuftene tyder på at husene har vært svært små.

5.       Graskleiv. Plassen ligger vest for Føreland og ble fraflyttet ca. 1915. Her er rester etter gamle hustufter.

6.       Holte. En gammel husmannsplass under Loland, og var bebodd på 1600-tallet. Plassen ligger ca. 150 meter øst for Mønnetjønn. Stedet er bevokst med skog, men en kan se rydningsrøyser i området og muligens en hustuft under heia. Et sagn forteller at en gammel mann solgte gården for en hatt med sølvpenger og flyttet til Holte. Pengene skal være søkt ned i et myrhull like ved plassen.

7.       Kleivane. Her lå to plasser i østenden av Drivenesvannet. Plassene var bebodd fra ca. 1840. På den øverste plassen står i dag ei hytte. Lenger nede mot vannet kan en se tydelige hustufter inne i et granplantefelt.

8.       Klinkenberg. Stedet var trolig bebodd på samme tid som Skudebergåsen. Plassen ligger i sørenden av Skudebergvannet. Hustuftene er lite tydelige.

9.       Orreleiksheia. Husene ble bygget før 1865, og det bodde folk her i 1875. Men familien som bodde her flyttet, og husene ble revet og flyttet til Homstean. Grunnmurene er fortsatt synlige.

10.   Paulen. Har vært bebodd fra 1665 og langt inn på 1900-tallet. I dag er det speideren i Vennesla som eier og bruker bygningene.

11.   Ravnås-Øygard. Ligger nordvest for Ravnåsgårdene. Jordene er blitt slått helt opp mot vår tid, i tillegg er det rydningsrøyser.

12.   Røllend. Ligger sørvest for Føreland. Stedet ble fraflyttet ca. 1970. Husene står fortsatt.

13.   Rønningsbakken. Stedet var en husmannsplass under Engeland og ble ryddet i 1935. Det bodde folk her til slutten av 1880-årene, og vi kan finne rester etter gamle husmurer.

14.   Røyråsen. Navnet er interessant, det kan komme av et gammelnorsk ord for steinrøys. Navnet på stedet blir da Steinrøysåsen, og det passer bra. En har mange gamle rydningsrøyser rundt plassen. Kanskje har det her vært en rydning fra Middelalderen som grodde igjen etter Svartedauen, og som senere ble ryddet på nytt og gitt det navnet vi kjenner i dag. Røyråsen har vært bebodd fra 1720 til 1815. Det er mulig å finne tegn etter gamle hustufter, og et langt steingjerde som gjerder inn hele plassen. Området er nå tilplantet.

15.   Skudebergåsen. Plassen har vært bebodd i fra 1713, og i alle fall fram til 1875. Området ligger svært fint til på vestsiden av Skudebergvannet. I dag er det ei hytte her, men det er også tydelige gamle murer etter hus som har stått her.

16.   Skådane. Var en liten plass under Bommen. Den er nevnt bebodd fra 1820 til 1885. I øvre kan av jordet, som enda ikke er gjengrodd, må husene ha stått. Inne i et tett granplantefelt kan en se antydning til grunnmur. Helt opp til vår tid kan en finne hageplanten gravmyrt her.

17.   Slottet. Plassen er nevnt bebodd i 1850 og i 1875. Det er murer etter fire hus av forskjellig størrelse. Våningshuset lå nede mot myra som var dyrket.

18.   Steiltjønnheia. Her har det aldri bodd folk selv om det kan se slik ut. En bonde på Loland ryddet og dyrket 15-20 mål her i 1941-42. Han satte også opp ei lita hytte og et lite fjøs. Bygningene brant ned i slutten av 1960-årene.

19.   Stølen. Her var det opprinnelig to bruk. Det nordre bruket ble helt borte da e-verket bygde koblingsanleggene midt i det gamle tunet. Det sørligste bruket ble kalt Lillestølen. Stedet ble fraflyttet for mange år siden, og huset raste dammen i 1980-årene. Også dette bruket er borte nå.

20.   Støsvannet. Dette var en husmannsplass som det bodde folk på i 1865. En kan ikke se at det har bodd folk her etter 1875, men bønder har brukt jorda i mange år. Grunnmurene er tydelige.

21.   Sydestad. Stedet ligger på sørsida av veien mellom Lindekleiv og Stølen og er en gammel husmannsplass under Heisel. Vi kan se at det har vært dyrket her i tidligere tider. Jordene ble lenge brukt av bøndene på Lindekleiv/Heisel.

22.   Tueland. Stedet var en plass under gården Vesterhauan på Loland. Vi vet ikke når plassen ble ryddet, men det bodde folk her i 1865 og 1875. Grunnmuren til våningshuset er godt synlig, og innmarka har vært brukt fram mot vår tid.

23.   Våkkeland. Stedet ligger på åsen øst for Føreland, og var bebodd fram til ca. 1800. Utydelige rester etter gamle hustufter.

 

Østheia av Vennesla (Kilde: Turkart utgitt av Vindbjart og Vennesla Historielag)

24.   Røkkestøl. Stedet ligger nord for Erkleivvegen ved Stutjønn. Her bodde mormonerne som muligens satte de bibelske navnene på Venneslaheia. Ser ennå rester etter murene.

25.   Skårane. Det bodde folk her i 1716. Husmannsplass under flere av Venneslabrukene. Det er uvisst når plassen ble fraflyttet, men det bodde folk her i 1833. Tydelig grunnmurer.

26.   Jerusalem. Stedet ligger noe vest for Fiskelausvannet ved Storemyr. Usikkert når plassen ble ryddet, men det bodde folk her i 1833. Det er lite rester å se etter denne plassen.


27.   Dalane. Restene etter husmannsplassen ligger nordøst for Liane. Det er ikke fastslått når plassen ble ryddet og tatt i bruk, men en tror at folkene kom fra Verås. Plassen ble fraflyttet omkring 1900. husene ble flyttet til Ludeflaten (Brennevinsdalen). De ble siden revet rundt 1960.

28.   Linhaugen (Kilde: Turkart utgitt av Vest-Agder Orienteringskrets og IK. Gimletroll). Hustuftene ligger på en forhøyning på nordsiden av veien til Linvannet. Boplassen hette Kjevla – kvileland, ved et engstykke som før har vært åker. Det er også rester etter eldre bosetting på nedsiden av veien. Det er flere utløer og gammel dyrket mark rundt Linhaugen og på sydsiden av veien mot Kvarstein.

29.   Spangemyr (Kilde: Turkart utgitt av Vest-Agder Orienteringskrets og IK. Gimletroll). Rester etter en gammel boplass kan sees helt i vestenden av Spangemyr. Det er også rester etter flere uteløer i området.

30.   Åsnestøl (Kilde: Turkart utgitt av Vest-Agder Orienteringskrets og IK. Gimletroll). Stedet ligger ved Sagevannet, vest for utløpet av Fiskebekk. Restene av murene kan ennå sees på bakkekammen på sydsiden av veien like øst for steingjerdet der dette krysser veien.

 

Heiegårder og andre boplasser i Vennesla

Områdene nedenfor viser større sammenhengende kulturmiljøer med lang tidsdybde som er tatt inn i kommuneplankartet. Det er områder med høy andel av fornminner (automatisk fredede kulturminner) og såkalt nyere kulturminner av varierende verneverdi.

 

 

  • Bruget. Nedlagte bruket på Horrisland. Det er bare rester av tomta og murene igjen nå.

  • Kjærrane. Bruket ligger mellom Tjomsås og Ropstad.

  • Knibe. Ligger mellom Hageland i Hægeland og Horrisland i Øvrebø. Gården ble fraflyttet rundt 1920 og bare grunnmurene står igjen. Kan tydelig se restene av Kjelleren under huset.

  • Halland. Gården ligger øst for Hægelandsvannet og sørvest for Mushom. Husmannsplass under Mushom før den ble et selvstendig gårdsbruk.

  • Upsal. Mellom Greibesland og Sangesland. Ruin etter driftsbygning.

  • Bue. Gården ligger innenfor Stemmen (sørvest for Lona).

  • Storhei. Ligger sørøst for Eikelandsvannet Se kapittel 5.19.

  • Flanestad. Ligger nordøst for Eikelandsvannet. Se kapittel 5.19.

  • Jammerdal. Ligger nord for Eikelandsvannet.

  • Åsane (Kileåsan). Ligger mot Lauvås. Se kapittel 5.19.

  • Skreppestøl. Ligger vest for Hægelandsvannet.

  • Skuggupsa. Ligger nord for Høverslandsvannet.

  • Gunstveit «Der aust» og «Der ute». Ved Gunstveit.

  • Mørkestøl. Ligger vest for Sandlandsvannet.

  • Buåsen. Ligger nordvest for Steinsland.

  • Hageland «Heia». Ligger øst for Indre Hagelandsvann.

  • Tjomsås «Kringleåsen». Mellom Tjomsås og Bringsverd.

  • Kravlen. Ligger vest for Åsen.

  • Ilebekk. Ligger vest for Homstean.

  • Vatnedal. Langs veien inn til Stølen.

 

Kilde:  Temaplan for kulturminner og kulturmiljøer, Vennesla kommune

 

Tjønna husmannsplass med Ingeborg foran