Plakat for Gabriels eldhus

Dette var et primitivt eldhus. Her overnattet de under slåtten. Eldhuset hadde ei grue, så det var greit å koke mat. Murene til dette eldhuset er ennå godt synlige. Bestemor til Torleif Sørensen var ofte her og kokte mat. Han som brant ned eldhuset til Martinius, flyttet ned her etterpå. Da brant også Gabriels eldhuset opp. Det var omkring 1935.

 Et eldhus, størhus eller bryggerhus er en enkel, vanligvis ettroms bygning som inneholder et eller flere ildsteder, og som brukes til baking, brygging, matstell, klesvask og liknende. Med andre ord en form for dagens grovkjøkken. Men et eldhus i denne sammenheng der huset ikke er nær gården, er mer å regne for ei hytte.

Fra kulturminneplanen: “Det er mange myrer i Vennesla. En del av myrene er i dag grøftet og omgjort til dyrket mark. I gamle dager ble myrene slått seinsommerstid for å skaffe høy til vinterfor. I nærhet til myrene er det mange spor etter løer. Høyet ble lagt i løa eller på stakk. Det ble kjørt hjem om vinteren på sledeføre. En av de mange løene på Drivenesheia var Røyråsløa ved Røyråsmyra (nord for Drivenesvannet). Rester av løa finnes ennå. I forbindelsen med utslåtten på myrene på heia hadde flere av gårdene eldhus i tilknytning til myrene. Eldhus ble benyttet som beboelseshus i slåtten. Ved Langemyr ved Drivenesvannet står det et slikt eldhus. Det mangler en fullstendig kartfesting av gamle løer og eldhus, selv om mange ligger kartfestet i SEFRAK-registeret. Det er viktig at bygning/tufter blir kartfestet, slik at det kan tas hensyn til ved inngrep på disse steder (utbygging, tømmerhogst o.l).”

Kilde: Roald Omdal.

Rester etter Gabriels eldhus