Damvokterens bolig på Kringsjå kraftstasjon
Ole Henriksen fra Fjotland var den første damvokteren på Kringsjå. Han deltok i anleggsarbeidet og hadde bygd seg hus like øst for Kuarstøl. I 1901 brant huset hans, og kraftverket måtte snarest finne en løsning på hans boligbehov. De fikk kjøpt ei anleggsbrakke som hadde stått på Mosby stasjon. Denne ble revet og bygd opp i nordenden av det som senere ble kalt «Thomas Jorde». Det ble påbygd et rom på brakka. Der flyttet Ole inn sammen med sin kone og 7 barn. I 1907 druknet Ole etter en ulykke på dammen, og kona og barna fikk leid seg inn i Kuarstøl.
Den neste damvokteren var Thomas Røinaas. Han måtte bo med sin familie i den samme boligen inntil kraftverket fikk bygget nytt hus. Thomas hadde kone og 6 barn. Det minste barnet var bare et par måneder gammel da de flyttet inn. Maskinmesteren var klar over at damvokteren hadde svært dårlige boforhold i dette huset, og sendte flere brev til direktøren, der han bad om at det ble satt i gang bygging av nytt hus. Dette var imidlertid i en periode der kraftverket måtte bygge ut kapasiteten på kraftstasjonen. I tillegg var det et økende krav om at man måtte få bygget en egen skole til arbeidernes barn. Dermed ble bygging av ny damvokterbolig stadig utsatt. I 1917 skrev maskinmesteren et nytt brev, der han beskrev forholdene slik: «Huset til damvokter Røinaas er helsefarlig og ubeboelig for folk». Ny bolig var klar til innflytting i 1920 (hus nr. 5 ). Da hadde damvokteren bodd i det midlertidige huset i 12 år.
De siste som bodde i huset, var trolig ekteparet Tomine og Jens Berntsen. De hadde tidligere bodd bl.a. i Rona, Kinnemyr og Knudane. Barna deres hadde emigrert til Amerika, og Tomine og Jens slet med å klare seg. Maskinmesteren lot dem antakelig få bo i huset gratis. I tillegg fikk Tomine en liten godtgjørelse for håndarbeid, vask og potetsetting, og Jens fikk betalt for ved og vedhogst. Tomine døde på Kringsjå i august 1923. To måneder senere døde også Jens. Huset ble revet en gang på 1930-tallet.
Se mer her: https://www.kringsjaakraftstasjon.no/
I «MEDDELTE VASSDRAGKONSESJONER» frå Arbeidsdepartenmentet 1921 var følgende en premiss for konsesjoner gitt
Til å forestå manøvreringen antas en norsk statsborger som godtas av vedkom mende regjeringsdepartement. Damvokterens bolig skal ligge i dammens umiddelbare nær het og være forsynt med telefon.
Til å forestå manøvreringen antas norsk statsborger som godtas av vedkommende re gjeringsdepartement. Damvokteren skal efter vedkommende regjeringsdepartements bestemmelse ha bo lig i nærheten av dammene og ha telefon.
Kilde: regjeringen.no