Brattkleivløa

Her har det visst vært ei løe fra gammelt av. Like før den andre verdenskrigen brøt ut, satte Lars Lar­ sen (Montjønnhagen) opp ei ny løe her i nærheten av Moseidvarden. Lars var far til bl.a. Henry og Øystein. Den nye løa ble bygd av vanlig reisverk med stående kledning.

Under krigen var det mange som hadde husdyr og trengte høy. Inga og Jan Stølen slo myra og la høyet i denne løa. Ole Kristian Tharaldsen og sønnene slo myrene nord for Vardetjønna. Han hadde lært av Ola Skjervedal, som bodde i Bjelkedalen på Grovane å sette stakk. De gikk fram og tilbake til Rakkestad i flere dager før slåtten var ferdig. På den tida virket ikke dette langt. Alle var jo vant til å gå på den tida. Høyet ble kjørt heim med hest på vinteren.

11943 overnattet noen her i forbindelse med orreleik. Det var noen N.S. medlemmer. I den forbindelse brant løa ned. Denne brannen utviklet seg til en stor skogbrann. Kristian Tharaldsen fortalte dette. "En søndag formiddag under krigen stod vi heime på Rakkestad og så det røyk på Moseidheia. Vi tre brødre for av sted. Nede i Harket kom vi sammen med flere ungdommer. Vi trodde det brant ved Moseidtjønna og sprang der først. Vi tok så over til Nordmarka. Derfra strevde vi oss opp til Vardetjønn. Her var det skogen brant.

Det var vanlig at hver gård i bygda hadde et område i skauen med et større eller mindre oppdyrket område. Høyet ble oppbevart i løa og kjørt hjem på vinteren. Det ble også lagret tørket lauv i såkalte lauvløer.

Kilde: Roald Omdal.