Beverleiren brakkeby ved Kringsjå kraftstasjon
Bakerst i bildet viser den bua Kjetil Grave fra Rona på Jeppestøl satte opp for ikke å måtte gå så langt fram og tilbake til arbeid hver dag,
Anleggsarbeidet på Kringsjå pågikk i perioden våren 1899 til november 1900. En del av dem som hadde vært med under byggingen av Setesdalsbanen og kraftverkene i Vigelandsfossen og Hunsfossen, fikk arbeid her. Nye arbeidere kom tilreisende også fra bl.a. Sverige. Det er anslått at omkring 150 mennesker deltok. Noen av dem var hjemmehørende i lokalmiljøet og bodde der, mens andre leide seg inn på de nærliggende gårdene. En av de lokale arbeiderne var Kjetil Grave. Han bodde i Rona ved Jeppestølvannet. For å slippe å gå den lange veien hver dag, bygde han seg ei egen lita bu nord for veien ned til Kringsjå. Sønnen, Hans Grave fikk senere arbeid på kraftstasjonen.
En annen var Ole Henriksen fra Fjotland. Han hadde deltatt i byggingen av Setesdalsbanen, og hadde akkurat fått bygd seg hus i Norli, like ved Kuarstøl. Ole ble den første damvokteren på Kringsjå, og sønnene Tobias og Kristian fikk arbeid på kraftstasjonen. Mange av de tilreisende arbeiderne ble innlosjert i jordhytter like øst for Kringsjåbrua. Denne lille «brakkebyen» fikk navnet Beverleiren.
Sommeren 1900 var en journalist fra Fædrelandsvennen på besøk. Han skrev følgende om leiren:
Naar man kommer til Kringsjaa, støder man paa en Samling lave hytter, tildels oppførte av Jord, Kviste og Sten, saa man kunde gjerne ta dem for Bæverhytter. Og den lille Forstad fører da ogsaa flot Navn av The Beaver City, Bæverbyen. Det er her Arbeiderne sover efter endt Arbeidstid, en hel Flok i hver Hytte. Hytterne ser lune nok ud, men Ventilationen er visstnok mindre god.
Man klarer sig jo paa denne Maade ogsaa, naar man den hele Dag arbeider i fri og frisk Luft. Bæverbyen ha ogsaa sin egen Restauration, hvor det serveres Kaffe og varm Mad.
Anders Karlsen Jeppestøl på veg opp fra Steinhoggeriet han drev på Jeppestøl, sammen med barndoms kameratene Hans og Martin Grave. Hans Grave hadde gården på Stølen fram til Stølen kraftstasjon ble bygd i 1973
Se mer her: https://www.kringsjaakraftstasjon.no/